Årets julklapp

Löner

Enligt SCB tjänar kvinnor som grupp ungefär 87 procent av vad männen tjänar.

“Men lönerna är väl olika för att män och kvinnor gör olika saker, och för att män är typ chefer!?” Ja, här kan du läsa om att nitton av tjugo chefer i börsnoterade företag fortfarande är män.

Men - även om vi tar hänsyn till att kvinnor och män har olika utbildning, arbetstid, ålder, finns i olika sektorer, yrkesgrupper etc. så tjänar kvinnor fortfarande bara 94 procent av mäns lön enligt SCB. Det är typ en månadslön per år, alltså. Siffran har varit ungefär densamma sedan mitten av 1990­talet.

SACO gjorde en annan trist spaning. Skillnaden i livslön mellan manliga och kvinnliga akademiker är 2,6 miljoner kronor. Det är ungefär vad tio splitter nya Volvo V70 kostar. Så är du man kan du unna dig en ny bil vart fjärde år under hela arbetslivet. Och ha lika mycket pengar kvar i plånboken som dina kvinnliga kollegor.

(SACO är Sveriges akademikers centralorganisation som “arbetar för att driva akademikernas intressen”. SACO består av 23 fackförbund. Siffrorna kommer från deras rapport Livslön - välja studier, arbete, familj.)